Wat zijn de verschillende type oplossingen en wat past het beste bij mij? – Deel 2: Open Source

Open Source - code html

Er zijn verschillende typen oplossingen als het gaat om digitale leeromgevingen. Zo kunt u kiezen voor een SaaS oplossing, een Open Source oplossing of zelfs maatwerk.
In deze reeks artikelen zetten we de verschillende opties op een rijtje, lichten we de voor en nadelen toe en geven we aan wat mogelijk de beste keuze is voor u.
In het tweede deel van deze serie kijken we naar Open Source oplossingen.

Open Source, wat is het?

Er zijn een aantal Open Source e-learning omgevingen op de markt. Open Source houdt in dat de code van de software ‘open’ is, oftewel voor iedereen beschikbaar en te gebruiken en bewerken. In veel gevallen is deze software ook gratis.
Je kunt een dergelijke omgeving dus zelf downloaden en installeren op een server. Er zijn voor elke omgeving veel forums beschikbaar waar je ondersteuning kan krijgen of waar je aanvullende functionaliteiten kunt downloaden in de vorm van plug-ins. De omgeving wordt door de community doorontwikkeld je kunt dus ook nieuwe updates verwachten.

De investering

Een Open Source omgeving vraagt vooral veel tijd en kennis. De kosten zijn dus beperkt, denk hierbij aan hosting van de software. Erg belangrijk is echter dat je veel kennis hebt, wil je goed met een Open Source omgeving aan de slag wilt gaan. Anders kan dit erg veel tijd kosten en blijf je uiteindelijk met een omgeving zitten waar je niet tevreden over bent. Overstappen naar een andere omgeving wordt dan een kostbare zaak.

Ondersteuning bij Open Source

Er zijn verschillende partijen die hun diensten aanbieden om een Open Source omgeving voor je opzetten en deze hosten en onderhouden. Hiermee gaat een Open Source oplossing wat meer op een SaaS oplossing lijken. Hiervoor kun je kiezen als je zelf minder kennis hebt van een dergelijk platform. De investeringskosten zijn echter hoger en de terugkerende kosten lager dan bij een SaaS oplossing. Ook is het bij een Open Source oplossing met of zonder ondersteuning vaak beter mogelijk om maatwerk te creëren aan de hand van specifieke wensen.

Is het iets voor mij?

Een Open Source oplossing past goed bij je als je:
– Veel kennis hebt van online platformen en techniek
– Zelf voor hosting en onderhoud kan zorgen
– Je van tevoren een goed beeld hebt hoeveel cursisten je jaarlijks hebt en de investeringskosten goed kunt afwegen
– Je jaarlijks meer dan 2500 cursisten hebt (dit is een indicatie en kan per geval verschillen)
– Je wensen afwijken van de ‘standaard’ omgevingen
Indien je voor ondersteuning kiest bij het inrichten van de Open Sourde oplossing vervallen de eerste twee punten.

Aanbieders

Aanbieders van Open Sourse oplossingen zijn onder andere:
Moodle, ILIAS en SAKAI.

Partijen die ondersteuning bieden hierbij zijn onder andere:
Avetica en Future Learning

Meer weten over de mogelijkheden van Open Source en welke van de e-learning oplossing het beste bij je past?
Neem dan contact met ons op!

facebooktwitterlinkedin