Het beste e-learning platform voor uw behoefte kiezen

E-learning platform

U wilt gaan starten met het online aanbieden van uw training of opleiding. U heeft de kennis om uw materiaal om te zetten naar e-learning content, maar dan?
Op welke platform gaat u dit aanbieden of voor welke omgeving kiest u? Waar moet u op letten en is deze keuze echt zo belangrijk?
Bij het maken van de keuze voor het beste e-learning platform komt veel kijken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het om een online platform gaat. Bij het maken van de keuze voor uw platform zijn een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet  worden.
In dit artikel leest u hoe u kiest voor het beste e-learning platform voor uw behoefte. Hieronder hebben we een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden bij het maken van uw keuze op een rijt gezet.

Type oplossing en de bijbehorende investering 

Er kan gekozen worden voor een SaaS oplossing, maar ook Open Source (al dan niet met begeleiding) of zelfs maatwerk behoren tot de oplossingen.
Komen de vragen die u heeft met betrekking tot het platform redelijk overeen met die van de markt? Dan kunt u mogelijk uit de voeten met een standaardoplossing.
Als u een dienst levert die afwijkt op het gebied van inhoud of processen, kan het kiezen voor maatwerk de beste optie zijn. Sommige standaardoplossingen zijn bereid zich redelijk flexibel op te stellen tegenover uw aanvullende wensen. Andere partijen zijn hier weer minder toe bereid.

Daarnaast speelt het aantal deelnemers/cursisten en de zekerheid van dit aantal een belangrijke rol. Heeft u elk jaar een redelijk vast aantal deelnemers, of kan dit per jaar erg variëren en mogelijk nog groeien of krimpen in de loop van tijd? Dit kan ook invloed hebben op de keuze van het platform.

Elk van de genoemde oplossingen vraagt om een ander soort investering, de één meer in geld, de ander meer in tijd. Ook kan het gaan om een eenmalige investering of een maandelijks bedrag voor de gebruikte licenties of aantal deelnemers/cursisten.

Kennis en inhoudelijke wensen

Ook het kennisniveau van uw organisatie op het gebied van techniek is erg belangrijk. Heeft u de know how in huis om een dergelijk platform zelf op te zetten en te onderhouden, of heeft u meer ondersteuning nodig.

Kunnen de dingen die u voor ogen heeft met betrekking tot de inhoud wel op elk platform. Niet elk platform ondersteunt alle vraagtypen of alle multimedia. Voor het op de juiste manier kunnen presenteren van de inhoud speelt de omgeving dus ook een belangrijke rol.

Partnerschap met leverancier

Als laatste is de visie en richting van de organisatie achter het platform belangrijk. Naar verwachting zult u lang gaan samenwerken, dus deze moet aansluiten bij uw visie en de richting die u voor uw organisatie voor ogen heeft. Is dit het geval, dan bouw je samen aan een gedeelde toekomst. Ligt dit verder uit elkaar, dan zullen er beslissingen genomen worden die niet altijd in jouw voordeel zijn. Naar verloop van tijd zal de kloof tussen de twee bedrijven alleen maar groter worden, en uiteindelijk kan de samenwerking zelfs onder druk komen te staan.

Het beste e-learning platform voor u

Doordat er veel zaken zijn om rekening mee te houden en er veel zeer uiteenlopende mogelijkheden zijn, is het vaak moeilijk om de juiste keuze te maken. Er is geen beste e-learning platform, maar wel een beste e-learning platform voor u.
Het maken van een verkeerde keuze kan leiden tot het verloren gaan van veel tijd en geld.
Het wisselen van platform op het moment dat er toch geen goede match blijkt te zijn kan wel, maar kost veel tijd. Alle inhoud moet immers weer overgezet worden en cursussen moeten opnieuw opgebouwd worden. Ook gaat het geïnvesteerde geld en de opgebouwde kennis van een eerder platform verloren en moet deze kennis opnieuw opgebouwd worden.

Het is dus belangrijk dat u de juiste overwegingen maakt en een toekomstbestendige keuze maakt.
De juiste keuze kan leiden tot een prettige samenwerking waarbij beide partijen elkaar versterken, terwijl de verkeerde keuze kan leiden tot verlies van tijd en geld en tot veel frustratie.

E-learningwijzer helpt u graag bij het maken van de juiste keuze en het selecteren van het beste e-learning platform voor u.
Klik hier om contact op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 

facebooktwitterlinkedin